Camiela Warringa

'.....alleen de verandering is het eeuwig blijvende ....'

Camiela Warringa richt zich vooral op de functie van beeldende kunst om vragen te stellen en te onderzoeken.
Haar werk concentreert zich rond een vraag, of een fascinatie waaruit verschillende werken en series ontstaan. Installaties, tekeningen, fotografie, werk op doek, en activiteiten in de openbare ruimte. De grenzen tussen al deze diciplines, en de wat minder vanzelfsprekende kunstruimte opzoeken is daarbij zichtbaar.

Tussen toen, nu en dan.
'.........Als kind bracht ik vele uren door langs slootjes en de zee. Elementen van water, licht, beweging en reflectie is nog steeds de bron die alles in beweging zet.
Het beeld van het veranderlijke in het opkomende, wijkende of voorbij glijdende water heb ik meegenomen in alles. Tekende ik eerst nog letterlijk water, dat werd later meer overdrachtelijk.
Het veranderlijke proberen te benaderen, door de vingers laten glijden, over contact, verbinding en het lichaam, processen observeren, daar vind ik vertrekpunten en de aanzet voor mijn werk. Dit even stil zetten door middel van een beeld en dan weer verder gaan. Gestolde werkelijkheid voor even.
Of het nu in mijn werken op doek zijn, waarin de zich verplaatsende mens een uitgangspunt is of in andere werken, deze elementen blijven een rol spelen.
Mijn startpunt mengt zich meer en meer met gegevens van deze tijd zoals massa versus individu en betekenis van beelden en informatie die als een dolle over elkaar heen vallen en het leven in toenemende maten manipuleren.
Als keramiste begonnen, heb ik nog steeds een voor liefde voor de aardse tegenhanger klei die zich door verhitting laat stollen voor eeuwig.

In tijden van een overload aan beelden, wil ik je uitnodigen om te gaan zitten langs de sloot, te spelen, een moment te nemen, iets te ontdekken, begrijpen is daarbij niet altijd nodig...... vergeet daarom het bovenstaande uitleggen gerust......'

Nicole Hermans kunsthistorica voormalig docent HKU, schrijft in een publicatie van Centrum Knocke Heist, Belgiƫ:
'.....De werken en installaties van camiela warringa laten leven, ruimte en communicatie ervaren. Zoals bij de performance van de 150 karretjes in klei die als een stoet mensen door de stad Delft getrokken worden. Dit spel gaat verder als het louter tonen van karretjes maar laat mensen bukken en klein zijn, en paradijselijk fantaseren hoe zij de wereld voorruit kunnen trekken."
Bij de de installatie 'we are holding a piece of the world into our hands' schrijft Nicole Hermans: het aantal, het ritme, en de vergelijkende herhaling van de vorm dwingt de toeschouwer tot een soort kosmische sensatie, waarbij het spanningsveld veroorzaakt wordt door tegenstellingen als verstand en lichaam, veel en weinig, massa en individu, materie en vergankelijkheid.....'

Inspirator. Educator.
Camiela werkt o.a. als docent aan de Academie voor Communicatie & Multi-media Design (CMD) in Den Bosch. Zij begeleidt daarnaast met even veel overtuiging semi professionals in verschillende werkvelden. Trainingen en een week lang schildercursussen begeleiden en organiseren zijn daar voorbeelden van.
Zie 'workshops' van deze site. (under construction)
Haar kracht als educator ligt in het scherp en eigenzinnig lijnen uitzetten en het aanboren van creatieve bronnen van de betreffende doelgroep. De spelende onderzoekende mens neemt zij daarbij als uitgangspunt.
Camiela Warringa zoekt in haar beeldend werk niet het leven zelf maar de kracht die het in beweging zet. De motor van het proces, die zij ook als inspirator aanboort.