Camiela Warringa

'.....In een beeld maken is een vorm van vertragen....'

Camiela Warringa richt zich vooral op de functie van beeldende kunst om vragen te stellen en te onderzoeken.
Het werk van Camiela concentreert zich rond een vraag en fascinatie waaruit verschillende werken en series ontstaan. Installaties, tekeningen, fotografie, werk op doek, en activiteiten. De grenzen tussen al deze diciplines oprekken.

'.........Als kind bracht ik vele uren door langs slootjes en het water. Elementen van water, licht en reflectie is nog steeds de bron die alles in beweging zet.
Het beeld van het veranderlijke in het voorbij glijdende water al dan niet door de wind gedreven heb ik mee genomen in alles, ik was daar regelmatig tekenend te vinden. Het veranderlijke proberen te benaderen en openbaren zou wel eens eens mijn oerkracht van het maken van beelden kunnen zijn. Of het nu in mijn werken op doek is waarin momenteel de zich veplaatsende mens in steden een uitgangspunt is of in het ruimtelijk werk, deze elementen blijven een rol spelen.
In tijden van een overload aan beelden, wil ik je uitnodigen, om een moment te nemen van reflectie of verwondering, om te gaan zitten langs de sloot, te kijken en iets te ontdekken, begrijpen is daarbij niet altijd nodig......'

Nicole Hermans kunsthistorica schrijft in een publicatie van Centrum Knocke Heist, Belgiƫ:
'.....De werken en installaties van camiela warringa laten leven, ruimte en communicatie ervaren. Zoals bij de performance van de 150 karretjes in klei die als een stoet mensen door de stad Delft getrokken worden. Dit spel gaat verder als het louter tonen van karretjes maar laat mensen bukken en klein zijn, en paradijselijk fantaseren hoe zij de wereld voorruit kunnen trekken."
Bij de de installatie 'we are holding a piece of the world into our hands' schrijft Nicole Hermans : 'Het aantal, het ritme, en de vergelijkende herhaling van de vorm dwingt de toeschouwer tot een soort kosmische sensatie, waarbij het spanningsveld veroorzaakt wordt door tegenstellingen als verstand en lichaam, veel en weinig, massa en individu, materie en ruimte.....'

Inspirator. Educator.
Camiela werkt als docent aan de Academie voor Communicatie & Multi-media Design (CMD) in Den Bosch. Zij begeleidt daarnaast met even veel overtuiging semi professionals in verschillende werkvelden. Trainingen en een week lang schildercursussen begeleiden en organiseren zijn daar voorbeelden van.
Zie 'workshops' van deze site.
Haar kracht als educator ligt in het scherp en eigenzinnig lijnen uitzetten en het aanboren van creatieve bronnen van de betreffende doelgroep. De spelende onderzoekende mens neemt zij daarbij als uitgangspunt.
Camiela Warringa zoekt in haar beeldend werk niet het leven zelf maar de kracht die het in beweging zet. De motor van het proces, die zij ook als inspirator aanboort.